Pagina 49


INTERPRETAREA VISULUI LUI NEBUCADNEȚARDaniel, un tânăr israelit luat rob în Babilon împreună cu alții, a devenit mai târziu profetul lui Dumnezeu. Împăratul Nebucadnețar a avut un vis impresionant pe care la trezire n-a putut să și-l amintească. „Înțelepții” lui nu l-au putut ajuta. În cele din urmă Daniel, îndrumat de Domnul, i-a spus atât visul cât și interpretarea lui. Dan. 2:1, 5, 26-30.

Visul și interpretarea lui ne interesează și ne privesc și pe noi la fel de mult astăzi, sau poate mai mult decât pe Nebucadnețar. Împăratul a văzut în vis o statuie mare; capul ei era de aur, pieptul și brațele de argint, pântecele și coapsele de aramă, iar picioarele de fier amestecat cu lut. Apoi împăratul a văzut o Piatră care s-a dezlipit din munte fără ajutorul unei mâini și a izbit picioarele statuii. Statuia a căzut, s-a sfărâmat ca pulberea și a luat-o vântul. Apoi Piatra a crescut până a umplut tot Pământul. Dan. 2:31-35.

Interpretarea divină a acestui vis, dată prin Daniel, arată că Împărăția Babiloniană a fost capul acestei statui, pieptul și brațele, Imperiul Medo-Persan care i-a urmat, pântecele și coapsele de aramă, Imperiul Grec, iar picioarele, Imperiul Roman care a urmat după cel Grec. Picioarele reprezintă „Sfântul Imperiu Roman” și succesorii lui; fierul din picioare, puterile civile, lutul amestecat cu fier reprezintă puterea eclesiastică din zilele noastre. Văzut în acest fel, noi trăim astăzi în zilele celor zece degete sau diviziuni ale statuii.

Piatra, pe care lutul din picioare a imitat-o, reprezintă Împărăția lui Dumnezeu. Piatra reprezintă Biserica aleasă a lui Dumnezeu, adunată dintre evrei și neamuri și dintre toate popoarele și denominațiile, pentru a forma Împărăția lui Mesia. În curând această Împărăție va fi stabilită în putere și glorie, iar împărățiile acestei lumi vor dispărea ca prin minune. Împărăția lui Mesia va crește până va umple tot Pământul și va aduce toate lucrurile sub controlul ei, orice păcătos cu voia fiind distrus în moartea a doua.