Pagina 82


LUTHER, ZWINGLI, MELANCHTONNimeni nu mai crede astăzi că Martin Luther a fost atât de înaintat față de alții încât s-ar putea spune despre el că a înțeles Adevărul, întreg Adevărul și numai Adevărul. Chiar luteranii au anulat două din cele nouăzeci și cinci de Teze ale sale, dar dorind să păstreze numărul au împărțit alte două. Toți sunt însă de acord că aproximativ pe vremea lui Luther civilizația a făcut un pas înainte. Catolicii sunt mai buni catolici astăzi, și protestanții la fel.

Dr. Luther era capul Colegiului Catolic, unde se instruia tineretul german pentru preoție. El auzise depre Biblie, dar la fel cu alții din timpul celor treisprezece secole dinaintea lui, s-a încrezut în deciziile „Conciliilor Apostolice” ale Bisericii - diferitele crezuri promulgate. A crezut că acestea erau biblice.

Dar într-o zi s-a întâmplat să vadă o copie latină a Noului Testament. Curiozitatea l-a făcut să-l citească și a fost uimit de simplitatea lui. I-a scris papei, sugerându-i să convoace un Conciliu care să stabilească dacă nu cumva se făcuse o îndepărtare treptată de la Biblie. Papa n-a privit sugestia cu amabilitate. Luther a fost înfierat ca eretic, dat afară din slujbă și excomunicat. Acest tratament n-a făcut decât să-l convingă și mai mult de diferența între metodele și învățăturile Bibliei și cele moderne. El a început să scrie manifeste pe care le-a răspândit în toată Germania, printre relativ puținii care știau să citească pe atunci - de orice limbă. Treptat, prin multe necazuri, Biblia a devenit mai proeminentă.

Reformatorii aceia sfinți, cu inimă onestă, au înțeles numai parțial Biblia. Mult din fumul superstiției și bigotismului le afecta încă ochii minții. Nici noi n-am ieșit încă din ceață. Mulțumim însă lui Dumnezeu că studiul biblic se reînsuflețește, influențând oamenii din toate denominațiile. Să ne amintim că în vechime numai puțini puteau citi. O Biblie costa o avere. Era socotită nefolositoare, din cauza încrederii greșite în episcopii-apostoli și în crezurile lor.