Pagina 85


CALVIN ȘI SERVETUSÎn 1912, în Geneva, Elveția, a fost dezvelit un monument care avea următoarea inscripție: „În memoria lui Michael Servetus - victima intoleranței religioase a timpului său, ars pentru convingerile sale la Champel, la 27 septembrie 1553. Înălțat de urmașii lui John Calvin după 350 de ani, ca o ispășire a acelui act și ca o respingere a constrângerii în chestiuni de credință”.

Astfel urmașii lui Calvin au demonstrat lumii că ei au progresat mult față de învățăturile conducătorului lor - în spiritul adevăratului creștinism, în spiritul dreptății, al iubirii. Calviniștii merită felicitări pentru progresul lor - din partea creștinilor catolici, protestanți - toți aceștia în mod asemănător făcând bun progres în cele patru secole care au urmat. Nimeni n-ar justifica acum metoda lui Calvin de a-l condamna pe Servetus să fie ars pe rug.

În cazul altora care au fost arși pe rug se turna combustibilul la picioarele lor. Flăcările și fumul sufocau victima, care devenea repede inconștientă și nu mai simțea suferința. Pentru Servetus, prin ingeniozitatea lui Satan s-a aranjat să fie arse nuiele la o oarecare distanță. El a fost literalmente fript de viu, în chinuri groaznice timp de aproape cinci ore, în numele lui Dumnezeu, al lui Isus, al dreptății, al adevărului, al justiției, al iubirii, al creștinismului și al civilizației.

Pare demn de remarcat că numai acum ne dăm seama că un om atât de deficitar în spiritul Învățătorului încât să-și ucidă fratele, nu trebuie să fie acceptat ca învățător al Cuvântului și spiritului lui Dumnezeu. Numai acum își dau seama studenții Bibliei că fratele Calvin n-a fost inventatorul doctrinei alegerii, ci al doctrinei că toți nealeșii vor suferi veșnic. Acum vedem că termenii „Aleșii”, „chiar cei Aleși” sunt termeni biblici, iar cei care-și întăresc chemarea și alegerea, vor fi glorificați la Întâia Înviere. Acum vedem că Aleșii vor fi asociați cu Isus în Împărăția Sa, care va binecuvânta pe cei nealeși - „toate familiile pământului”. Gal. 3:29.