Vol. 21, Ianuarie-Februarie 2014 Nr. 2 


Înțelepciune pentru vremuri grele

R 5143 W. T. 1 decembrie 1912 (pag. 374-375)

Mulți oameni sunt rispitori fără a intenționa să fie așa. Ei nu știu cum să economisească. Economia este mai puțin importantă pentru bogați decât pentru săraci, totuși săracii de obicei nu cunosc nimic despre economia adevărată. Economie nu înseamnă a cumpăra întotdeauna ceea ce este mai ieftin, nici nu înseamnă a procura în cantități mici. ținând seama de posibilitățile viitorului apropiat, credem că „un cuvânt spus la timp” va fi de ajutor. Sfatul nostru ar fi să se păstreze dinainte o bună rezervă de combustibil, deoarece furtunile și accidentele ar putea întrerupe alimentarea — ca și grevele.

Însă mesajul nostru special este acum cu privire la hrană. Sfătuim o bună rezervă de alimente de larg consum care nu sunt scumpe — orez, fasole, mazăre, fulgi de ovăz, cartofi, sare, zahăr. Ceea ce am enumerat sunt alimente de larg consum. Cumpărate în cantități rezonabile, acestea sunt cele mai ieftine, precum și cea mai nutritivă hrană. Orezul și cartofii sunt bogate în amidon, în timp ce fasolea și mazărea sunt bogate în azot și înlocuiesc în mare măsură cărnurile în întreținerea corpului uman.

Carnea în cantități moderate este nutritivă și de dorit, dar nu indispensabilă unde fasolea și mazărea se folosesc fără rezerve. Totuși, anumite părți din carnea de vită se vând ieftin peste tot, obiecția fiind că bucățile ieftine sunt tari. Vrem să dăm cititorilor noștri o rețetă, prin folosirea căreia pot avea totdeauna carne fragedă, chiar dacă vor cumpăra cea mai ieftină și mai tare carne.

Rețeta constă în folosirea unei cantități mici din cel mai bun oțet în prepararea cărnii. Apăsați bucățile de carne tare într-un borcan și turnați apă peste ea doar ca să o acopere. Observați cantitatea de apă folosită și adăugați două lingurițe de oțet la o jumătate de litru de apă — o lingură la un litru, și în aceeași proporție pentru cantități mai mari. Lăsați carnea în oțet și apă să stea peste noapte. Dimineața gătiți carnea cum doriți și ea va fi fragedă. Același tratament va face fragedă și cea mai tare carne de pasăre. Va fi necesară o cantitate mai mare de oțet dacă acesta nu este destul de bun și de puternic. Pentru a prăji un antricot, puneți într-o tigaie mare o linguriță de oțet și acesta va da antricotului un gust bun și-l va face fraged. De acum încolo cititorii Turnului de Veghere nu trebuie să mai aibă carne tare.